KURS 
D.U.R – DIN UNIKA RÖST – den 2, 3 & 4 nov
En kurs för alla som älskar att sjunga och som vill äga mer av sångens och röstens berikande hemligheter. 

Kurspris: 4.000 kronor inkl. moms varav 500 kr bindande anmälningsavgift. 500 kr rabatt vid anmälan innan 27/8.
Plats: Kursen hålls på Mias Yogastudio, Sundbyberg Centrum, Stockholm. www.mmyogastudio.com
Tider: Fredag kl 9 – 18,  Lördag kl 9 – 18, Söndag kl 9 – 16.

Anmälan: Kontakta Marie om bokning och mer information: info@bergmanvoice.com
Se mer om kursen: PDF

SÅNGKURSEN I TRE HELANDE DAGAR MED MARIE BERGMAN
På den här kursen får du möjlighet att lyfta dina osjungna sånger i självstöd, glädje och stolthet. Jag visar dig hur du håller under din röst så den bär hela vägen inifrån och ut och så du kan underhålla och växa i ditt uttryck. Hållaunder/Underhålla, en symbios. Och med underhålla menar jag att uttrycka ett innehåll också för en själv, att göra uttrycket meningsfullt …
 
Varje röst är lika unik som ditt fingeravtryck eller din handstil, det finns inget berikande med att jämföra eller anpassa rösten till ett ideal som inte är dig själv. Det kan hålla ett tag men sen måste du vidare för den verkligt stora framgången är att finna sitt eget uttryck, förankrat i hela dig, i din kropp, i din andning, i din kreativitet. I Dig!
 
Den unika rösten handlar om självinsikt, självrespekt, inre auktoritet, medvetet agerande och viljan till kreativa lösningar bortom gamla gränser. Rösten speglar din personlighet, din passion, din livsglädje, din längtan och dina önskningar men också din rädsla, dina försvar, din självbild och ditt självdömande och vi är ju oftast våra egna strängaste domare. När vi kan hjälpas åt att skapa trygghet, självstöd, medvetenhet om hur vi ska lyssna, kunna koordinera ljud/kropp/andning, när vi börjar kunna stödja oss själva så händer det spännande saker rösten. Det handlar om tillåtelse och träning. With a little help from your friend…
 
Du får lära dig uppvärmningens grunder och jag visar det sätt jag själv håller igång min egen röst på. Mitt mål är att rösten ska vara tillgänglig, stark och flexibel. Den ska svara på mina inkänningar i text och tolkning och samtidigt kunna vara tekniskt stabil. Jag vill kunna öppna hjärtat utan att bli alltför sårbar, dvs ha en god grund och ett tryggt centrum. fast jag accepterar också röstens skörhet och sårbarhet och bråkar inte med den eller tvingar den när den är skör. Jag stödjer den! Allt detta tränar vi och du kommer att få en verktygslåda med dig hem. 
 
Den största utmaningen för oss alla är att lämna gamla invanda sångmönster som man kanske gömt eller dolt sig bakom ofta utan att tänka på det. Här krävs det lite extra medvetenhet och självpepp för att gå vidare, men vinsten när rösten kommer igenom på ett autentiskt och kraftfullt vis, är enorm. Då känns det i varenda liten cell. 
 
Jag vill att du väljer en älsklingslåt, som du kan sjunga utan ackompanjemang och ha med dig till kursen som ditt arbetsmaterial. Den här sången ska vi träna lite extra på och undersöka hur du kan applicera och integrera det nya du får lära dig, när du sjunger denna sång här och nu. Du får maximalt stöd för att släppa det gamla och finna nytt och bättre. 
 
På förmiddagarna tränar vi rösten som ett livsinstrument. Uppvärmning, andning, textning, närvaro, antinervositet dvs centrering, osäkerhet dvs fokus, sångkraft dvs koordination av olika muskler och medvetande osv. På eftermiddagarna applicerar vi detta rösttänk på den sång du valt att ta med. 
 
Du behöver inte alls ha proffesionell sångerfarenhet eller ha sjungit så mycket alls för att vara med på den här kursen, den bästa kunskapen och stödet i gruppen kommer från mångfalden av erfarenheter. Jag vet ju hur sårbar rösten kan vara, det är därför den också kan vara så orthört kraftfull och ha sådan berörande upplyftande kvalitet. Rösten är kanske den djupaste livskälla vi äger.
 
Min sångpedagogik kommer från livet själv, 45 års turnerande ger en del mångfaldig erfarenhet… främst lär vi oss nog från motstånden, misslyckandena, spänningarna och osäkerheten. De har i vart fall varit mina främsta lärare. Jag minns hur förvånad eller nästan chockad jag blev när jag hedrande nog fick ett gästprofessorat i sång i Danmark 1999 – 2002 och märkte vilka smärtsamma blockeringar de flesta sångarna på skolan led av. De kom sig av att inte våga misslyckas, man låste sig i stället. Och alledehanda smärtsamma kroppssymptom och psykiska spänningar tillkom, inte allra minst satte dom sig i rösten. Jag utarbetade en tillåtande pedagogik som rönte stor framgång och var till hjälp och det är den metoden jag använder själv för att alltid komma vidare även när jag låser mig eller inte är i form och det är vad jag delar med mig av till var och en som kommer på denna sångkurs.
 
Rösten är dock ingen Quickfix. Det är muskler, psyke, medvetande, närvaro, kropp, nervsystem osv som ska samspela. Men att börja med att lyssna och lära sig tillåta, pröva och låta - i stället för att döma, jämföra, hårdkontrollera -  är det första steget. Och sedan få en karta åt vilket håll man helst ska pröva att gå för att fortsätta komma fram till Sig Själv. 
 
Att göra sig vän med, och erövra rösttillåtelsen på detta sätt genom att skapa inre trygghet och ha bra redskap för sången och uttrycket, gör skillnad. Inte bara i själva röstuttrycket utan i hela – Livet!
Ut-tryck betyder att trycka någonting inifrån och ut. Sången kommer inifrån hjärtat, den känslan ska kännas och upplevas både av den som sjungen och den som blir besjungen. Då är man framme. Men den som är framme har lång väg att går, skriver Tranströmer. Man blir aldrig färdig och det är ju det som är själva magin, det finna alltid något nytt att finna.
 
Har du frågor, mejla mig gärna på info@bergmanvoice.com

Jag önskar dig varmt välkommen till min helande sångkurs!

Marie Bergman